Різдво Христове – велике християнське свято, яке святкують в усіх країнах світу. Саме цього дня сталася велика для всього християнського світу подія – народився Іісус Христос у Вифлеємі (Іісус у перекладі з єврейської означає – спасіння). Іісус був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства. 7 січня – це день Різдва Христова. Різдву передував чотиритижневий Різдвяний піст (Пилипівка) – з 27 листопада до 6 січня. В Україні 6 січня, в Святий вечір, вся родина збиралася за столом, на якому 12 пісних страв (кутя і узвар – головні страви). Саме цією вечерею закінчувався Різдвяний піст. В Святий вечір хлопці і дівчата переодягалися і ходили по домівках, співали пісні-колядки. А в багатьох будинках запалювали вогнища, каміни, а в вогонь клали дерев`яну колоду, попередньо обмазану медом і посипану хлібними зернами. І вогонь потрібно було підтримувати всі Святки – до старого Нового року. 7 січня можна було влаштовувати святковий бенкет. Господарка дому пекла пиріг з вкладеною в нього монеткою (або родзинкою, горошиною перцю, горішком і т. д.). Господар ділив цей пиріг, і той, кому діставався шматок з сюрпризом, був весь рік щасливим. У старі часи, опівночі, всі загадували бажання, бо вважалося, що на Різдво розкриваються небеса, і сили небесні виконують всі бажання.
Наступний день після Різдва присвячувався Матері Іісуса Христа -Пречистій Діві Марії. Всі йшли до церкви. В церквах проводився Собор Пресвятої Богородиці. А потім 12 наступних днів після Різдва називали Святками. В ці дні вважалося традицією ходити на гостину до своїх батьків і до хрещених батьків. А ще в цей день всі мирилися, пробачали одне одному образи, щоб відчути радість життя.
В наш час також чекають колядників, які розповідають всім про народження Іісуса Христа, бажають господарям щастя, здоров`я, достатку і всього найкращого. А натомість отримують щедре частування, гроші. Вважається, чим більше дітей-колядників завітає до хати, тим щедрішим для її господарів буде Новий рік. Тож, добрих Вам колядників і щасливого Різдва!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *