Форма організації харчування:
Монопрофільне — учні споживають комплекс страв відповідно до меню дня.
Спосіб організації харчування залежить від того, чи є в закладі харчоблок, як він оснащений, чи є працівники, які готують їжу, і чи громада фінансово спроможна залучити підприємства, що постачають продукти або послуги з харчування.
Наш заклад організовує харчування сам. Страви готують штатні працівники. За оцінкою експертів швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» Decide, такий спосіб організації харчування найбільш поширений: близько 80 % громад організовують шкільне харчування саме із залученням штатних працівників шкільних їдалень.
Цей спосіб доповнений продажем їжі та напоїв у буфеті.
Постачальником для школи може бути лише підприємець або компанія, що спеціалізується на виробництві і/або продажі продуктів чи послуг з харчування. Купувати їжу для шкільної їдальні, наприклад, на продовольчому ринку або з рук заборонено. Також не можна приносити їжу як спонсорську чи батьківську допомогу.
Щоб діти вчасно отримували якісне харчування:
- визначено в закладі відповідального за харчування, яка здійснює координацію та контролює роботу працівників їдальні (харчоблоку) та медичного працівника закладу, зокрема з питань якості харчових продуктів, санітарно-гігієнічного стану їдальні (харчоблоку), буфету;
- затверджено примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад;
- погоджено меню відповідальним спеціалістом управління освіти та територіальному підрозділі Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
- організовано закупівлю продуктів та послуг;
- організовано бракераж (якісне оцінювання продуктів), а також постійний внутрішній контроль якості;
- складено переліки учнів, які отримують платне й безкоштовне харчування, а також тих, яким потрібне дієтичне харчування;
- маємо в штаті працівників, які повноцінно забезпечать усі процеси організації харчування;
- ведеться вся необхідна документація.